Skovgærdet / Fiskerlejet Skovgærdet

Fiskerlejet Skovgærdet

Skovgærdet er et fiskerleje, der har været i brug i tre generationer, og som i dag fremstår helt som da de to sidste Fjordfiskere forlod os.
Barkgryden, tjærekassen og redskabsskure står som et lille monument over en tid, hvor Fjorden gav liv til nøjsomme fiskerfamilier med fangst af ål og rejer.
Bådlejet ligger i Hornsherred ved den nordre ende af Østskoven. Over for ligger den største ø i Fjorden, Eskilsø.
Før i tiden var der mange små fiskerlejer omkring fjordkomplekset Isefjord og Roskilde Fjord. I dag er der kun få tilbage med Skovgærdet, som måske det bedst bevarede.
Historisk blev fiskerlejet ved Østskoven grundlagt i 1895 da Vilhelm Andersen forlod København for at vende tilbage til Østbyegnen. Hans storebror huskes som Per Smed i Pontoppidans: ”Nådsensbrød”. Også Vilhelm havde lært som smed hos sin far og havde i København arbejdet som beslagsmed på Tuborg. Ved tilbagekomsten begyndte han at grave fiskerlejet ud og slog sig ned som fisker. Det professionelle fiskeri fra lejet fortsatte med fuldtidsfiskeri helt frem til Jørgens død i 2003.
I over 100 år har familien været aktive fiskere på fjorden med ålefangst, vodfiskeri, krogfiskeri, strandjagt. Det har været et hårdt liv, hvor de har tøjlet naturens ressourcer.
Som et ekstra plus i bevarelsen af dette unikke stykke fiskerihisorie blev det i 1999 muligt for Fjordmuseet i Jyllinge at tilbagekøbe Arne og Jørgens Jolle. Jollen er bygget i Jyllinge i 1966 og står i den originale udførelse.
Dette har medført at Skibsbevaringsfonden har erklæret båden for bevaringsværdig. Håbet er, at også fiskerlejet kan sikres for eftertiden.
Billedet af fiskerlejet er fra Arthur Fangs bog fra 1946, udgivet på Flensborg Boghandel.
 
Den første båd er af Vilhelm Andersens bygget på Kalvøen ca. år 1900 som ruse og krog-/stangejolle.
Motorjollen bagved blev bygget i Frederiksværk af Ole Rasmussen. De fik den i 1935 med en 5HK Kulhusmotor.
Lars`s jolle ses bagest til højre. Den blev brugt til ruse- og krogfiskeri med sejl.
Båden forrest th. tilhørte en lokal bonde i Østby, han hed Broberg.
Bemærk forrest i billedet står en krogbakke med ålekroge i blød. Krogene skulle stå i blød for at få ålene til at bide.